Во Тунис направена бионичка рака на соларно напојување

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во северно-африканската држава Тунис, со помош на 3Д-печатач се произведе бионичка рака, која користи сончева енергија. Дваесет и осумгодишниот инженер Мохамед Дауафи сретнал осумгодишно момче без раце и нозе во локалната болница во Тунис и решил да му помогне. Момчето останало без екстремитети поради струен удар.

Дауафи и неговите колеги започнале да развиваат бионичка рака како дел од стартапот „Кјур бајоникс“. Со помош на 3Д-печатач, тимот произвел бионичка рака што користи сончева енергија за напојување. Раката е приспособлива и може да се приспособи додека детето расте. Протетичката рака е контролирана и од мускулите, така што воопшто не е потребен хируршки процес за поврзување со човечкото тело.

Инженерот го дизајнирал првиот прототип додека бил студент, а бионичката рака сè уште е во развој. Сензорите откриваат мускулни движења благодарение на софтверот базиран на вештачка интелигенција.
„Cure bionics“ им овозможува на корисниците да изберат боја, форма и дизајн на панелот за раце според нивните желби.

Сподели.