Во приоритетите нема ни збор за проширувањето на ЕУ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

За политиката на проширувањето со земјите од Западниот Балкан не стана збор во денешниот говор, иако претходните денови, одговарајќи на пратенички прашања, таа порача дека Македонија и Албанија треба да започнат преговори за членство во Унијата. Во отворено писмо до социјалистите и демократите во ЕП, Фон дер Лајен посочи дека, и покрај противењето на некои лидери во Унијата, ќе остане посветена на проширувањето. Таа Македонија ја спомена минатата недела при претставувањето на својата програма пред пратеничките групи во Европскиот парламент, каде рече дека земјава претставува „светол пример“ дека се може да се постигне кога се има јасна цел.

За да биде избрана за претседател на Европската комисија, на Фон дер Лајен и се потребни 374 гласа во Европскиот парламент.

Сподели.