ВНИМАВАЈТЕ! Коронавирусот остава последици врз срцето

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Директорот на Универзитетскиот клинички болнички центар на Србија проф. Д-р Милика Ашанин рече дека вирусот корона остава последици врз срцето и дека процесот на контрола и понатамошна реакција е различен за оние кои претходно имале проблеми со кардиоваскуларниот систем.

Проф. Д-р Ашанин рече дека секој петти пациент со ковид има последици во форма на кардиоваскуларни заболувања.

Пациентите кои претходно имале проблеми или компликации за време на инфекција со ковид 19, се препорачува да одат на редовни прегледи.

„Оние кои претходно имале кардиоваскуларни заболувања или оние кои имале срцеви компликации за време на третманот на ковид 19, тие мора да пријават и да направат преглед во првиот месец до три месеци“, рече тој.

Луѓето кои немале срцеви проблеми не мора веднаш да одат на кардиолог, но треба да се консултираат со својот лекар.

Сподели.