В понеделник нови мерки против коронавирусот

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Поради високата стапка на новозаболени од Ковид-19, Комисијата за заразни болести вчера донесе нови предлог-мерки со кои се забранува организирање на настани, се скратува работното време на сите економски субјекти до 23 часот, и до 50 отсто да е исполнет капацитетот во јавниот превоз.

Надлежните уверуваат дека постојат механизми за справување со вирусот, но во никој случај нема да се носат одлуки кои ќе и наштетат на економијата.

За воведување на полициски час засега не се размислува, но во идниот период сите мерки стојат на располагање.

Министерот за здравство, Венко Филипче вчера изјави дека очекува новите предлог-мерки да ги разгледува Владата во понеделник, а за претходните предлог-мерки пак, потребни се одредени законски измени.

Согласно важечките уредби

Сподели.