Што договорија Заев, Вучиќ и Рама?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Трилатералната средба на српскиот претседател Александар Вучиќ и премиерите на Северна Македонија и Албанија, Зоран Заев и Еди Рама, се одржа вечерва во Охрид, посветена на иницијативата за слободно движење на луѓе, добра, услуги и капитал.

На лидерите на трите земји денес треба да им се придружи Претседателот на министрите на Советот на БиХ, Денис Звиздиќ, додека Црна Гора, која има резерви околу иницијативата, ќе ја претставува министерката за економија Драгица Секулиќ.

Учеството на т.н. Косово, за кое инсистира Албанија, досега е доведено во прашање.

Вистинските причини за отсуството на Тачи беа објавени на Фејсбук

Претседателот на Косово, Хашим Тачи, на Фејсбук објави дека одби да присуствува на самитот во Охрид, наведувајќи дека т.н. Косово не сака да ја замени својата евроатлантска перспектива со ниту една регионална иницијатива.

Тој исто така рече дека на првиот самит на оваа нова регионална иницијатива, Србија „намерно го занемарила Косово“, известува Косово онлајн.

Тачи исто така рече дека оваа регионална иницијатива е „безначајна“ сè додека Србија и Босна и Херцеговина не ја признаат независноста на Косово.

„Ние сме посветени на надминување на сегашните пречки преку дијалог и меѓусебно признавање. Само кога тоа ќе се случи, ќе станеме дел од ваквите регионални иницијативи како еднаква држава“, напиша Тачи.

Според Косово онлајн, тој го критикувал албанскиот премиер Еди Рама за присуството на самитот во Охрид, каде изјавил дека „Република Косово не е призната“.

Што договорија Заев,Рама и Вучиќ синоќа?

Александар Вучиќ, Зоран Заев и Еди Рама се договориле за конкретни мерки што ќе придонесат за развој и раст на трите држави.

Само еден месец по покренувањето на иницијативата за воспоставување регион без бариери за слободно движење на стоки, луѓе, услуги и капитал меѓу Србија, Македонија и Албанија, првите конкретни чекори во таа насока, како што дознава Танјуг вечерва, ги договориле претседателот Александар Вучиќ и премиерите Еди Рама и Зоран Заев.

Слободата на движење, како што е наведено, ќе има повеќе ефекти и ќе ја зголеми конкурентноста на целиот регион, кој има потенцијал од 12 милиони жители.

Договорено е да се воведе систем што ќе овозможи патување меѓу државите само со поседување лична карта, заедничка дозвола за работа што ќе им овозможи на луѓето да работат во сите три држави без дополнителни постапки.

Оваа мерка директно ќе ја зголеми достапноста на работната сила, што ќе ја зголеми привлечноста на целиот регион за привлекување нови инвестиции.

Компаниите кои доаѓаат во една од државите нема да мора да се грижат за работната сила, бидејќи ќе можат да ја внесат потребната квалификувана работна сила од сите три земји без дополнителни процедури.

Слободното и брзо движење на стоките ќе се охрабри преку воведување на 24-часовно работно време на сите инспекциски служби со фокус на фотосанитарна и ветеринарна инспекција.

Планирано е да се унифицира и создавање на заеднички пакет документи, потребни за транзит на стоки во рамките на земјите членки на иницијативата, со акцент на воведување на систем со што е можно помала хартија, што би било во согласност со стратегијата за дигитален развој на земјата.

Исто така, се предвидува взаемно признавање на професионалните квалификации во рамките на земјите-членки на иницијативата, како и поттикнување на размена на студенти и започнување на заеднички проекти за истражување и развој.

Предвидено е и формирање на „мини Шенген“, односно странците кои би дошле во Белград би можеле да патуваат во други земји-членки на оваа иницијатива без визи, и обратно.

Така, како што беше планирано, Србија и Албанија ќе ја воведат можноста да патуваат граѓаните само со лична карта пред крајот на годината.

Србија, Албанија и Македонија, понатаму, планираат да ја зајакнат прекуграничната соработка во областа на транснационалниот криминал и тероризмот преку соработка во областа на миграцијата и итна помош.

Што се однесува до протокот на капитал, тој е дел од заедничка иницијатива, но опфаќа комплицирана постапка за спроведување и дополнување на голем дел од законодавната рамка од областа на пазарот на капитал, даночниот и финансискиот систем.

Трите земји ќе донесат свои правила во многу области и со тоа ќе ја подобрат нивната привлечност и соработка, и на тој начин оваа иницијатива може да стане најважната политичка иницијатива во 21 век.

На охридскиот состанок сите четири слободи ќе влезат во акциониот план, кој треба да даде конкретни резултати до следниот состанок на 21 декември во Албанија.

Важна точка е дека, откако ЕУ го запре процесот на проширување на Западен Балкан, САД ја поддржаа иницијативата за поблиска соработка на регионот, која е отворена за сите земји во регионот.

Сподели.