ОЈО отвори предмет за ФБ статус објавен од лидер на политичка партија​

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Основното јавно обвинителство Скопје отвори предмет за статус на социјалната мрежа Фејсбук, објавен од лидер на политичка партија, по пристигнато известување од Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при Министерството за внатрешни работи.

ИСТОВРЕМЕНО ЗА ИСТОТО ЛИЦЕ ПРИСТИГНАА ДВЕ КРИВИЧНИ ПРИЈАВИ, ПОДНЕСЕНИ ОД ЗДРУЖЕНИЕТО НА ГРАЃАНИ ХЕЛСИНШКИ КОМИТЕТ ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА И ДВЕ ФИЗИЧКИ ЛИЦА, А СЕ ОДНЕСУВААТ НА ДРУГ СТАТУС ОБЈАВЕН НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ ФЕЈСБУК И ТВИТЕР, СЕ ВЕЛИ ВО СООПШТЕНИЕТО ОД ОЈО.

Основното јавно обвинителство Скопје по оформување на предметот, издаде наредби за електронско документирање на сите спорни статуси од социјалните мрежи кои ги објавил пријавениот, до Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика при Министерството за внатрешни работи. Воедно, во насока на утврдување на фактите, надлежниот јавен обвинител го повика пријавеното лице да даде исказ во обвинителството.

Сподели.