Browsing: ЗДРАВЈЕ

ЗДРАВЈЕ
НСАИД-лековите – да, но во најниска можна доза и во најкраток можен рок

Студија за лекување на ковид-19 со нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИД) На почетокот од пандемијата на коронавирусот лекарите беа во дилема за можното користење на ибупрофенот, кој…

ЗДРАВЈЕ
Физикална терапија кај пациентите со ковид-19 за подобрување на психо-физичкото здравје

Третманот на пациенти болни од ковид-19 бара мултидисциплинарен и сеопфатен пристап од првата средба со здравствениот работник, па се до неговото заминување. Од Клиника за инфективни…

ЗДРАВЈЕ
Извршена трансплантација на хематопоетски матични клетки од несроден донор кај пациент со акутна леукемија

Универзитетската Клиника за хематологија првпат досега изврши трансплантација на хематопоетски матични клетки од несроден донор кај пациент на 68-годишна возраст, со дијагноза акутна миелобластна леукемија. Од…

ЗДРАВЈЕ
Воведени три нови типови инсулин со сертификат за квалитет

Во изминатиот период се направени суштински реформи во здравствениот систем за обезбедување најквалитетен третман за пациентите со дијабетес мелитус и други ендокринолошки заболувања, соопштуваат од Министерството…

ЗДРАВЈЕ
ДА МУ ПОМОГНЕМЕ НА МАКЕДОНСКИОТ БРАНИТЕЛ ОД СТРУМИЦА АНДОН ПОП ЧОТРОВ:Потребни му се средства да го продолжи лекувањето на ампутираното стопало

Македонци, да му помогнеме на нашиот македонски бранител Андон Поп Чотров (Доне) кој колку може! Потребни се финансиски средства за плаќање на болничко лекување на неговото…

1 2 3 31