Каракачанов тврди: Нема да има почеток на преговори до крајот на годината

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Постои теоретска можност до крајот на годината прашањето за почеток на преговори со Македонија да биде вратено на агендата, но во реалноста тоа не може да се случи, изјави бугарскиот вицепремиер и министер за одбрана Красимир Каракачанов во утринското гостување на БНТ.

Според него, реакцијата на Бугарија не е задоцнета бидејќи, како што вели, до крајот на годината, за време на германското претседателство со ЕУ, темата за започнување преговори со Скопје ќе биде повторно актуелна.

Бугарија отсекогаш имала позитивен став за проширувањето на Западен Балкан, но ние секогаш потенциравме дека тоа не може да биде безусловно и Република Македонија мора да исполни одредени критериуми, од кои главни се нејзините односи со Бугарија. Омразата кон Бугарија е всадена не само во учебниците по историја туку и во нивните филмови, книги. Нема село во кое нема барем еден запис против Бугарија, барем еден, изјави Каракачанов.

Ако сме објективни, вели тој, сегашниот премиер Зоран Заев е тој што има најумерен политички јазик.

Неисполнувањето на Договорот за добрососедство е потврда дека ништо не се менува во нивната политика, освен што одвреме-навреме тие даваат добронамерна изјава, главно од Зоран Заев. Тие не престанаа да ги подбуцнуваат, така да се каже, нивните агенти во Бугарија, да ги финансираат и да прават обиди преку дипломатија да создадат малцинство. Како што велат, натпреварот заврши тој ден. Постои теоретска можност до крајот на годината прашањето за почеток на преговори да биде вратено на агендата, но во реалноста тоа не може да се случи, нагласи Каракачанов.

Според него, Бугарија ја направила вистинската работа и покажала карактер и достоинство.

Оваа реторика на Скопје воопшто не помага. Околу 30 години бугарските влади правеа грешка верувајќи дека историските факти се на наша страна. Ние направивме многу малку за да ја промовираме бугарската кауза низ целиот свет, додека во исто време многу пари се одделуваа од Југославија и од владите во Скопје во текот на овие години. Дали знаете колку пари се трошат на лобистички организации, медиуми, за создавање документарни филмови?, праша бугарскиот вицепремиер.

На прашањето дали смета дека е можно да биде прогласен за персона нон грата во Скопје, тој одговори „нема начин како да го сторат тоа, не можат да се осмелат, бидејќи тоа би било груба, вулгарна, дипломатски грешка“.

Каракачанов зборуваше и за тензијата пред седиштето на ВМРО пред неколку дена.

Овие луѓе немаа дозвола да протестираат. Не станува збор за демонстранти. На снимката се гледа еден политичар, а овие протести од летото не се дозволени бидејќи тој е дел од владејачката партија: Имаме напад со упад на приватен имот, со кршење на вратата, ние имаме право да реагираме. Кога има агресија, секој има законско право да се брани. Тоа е прашање на вандализам врз зграда што е историски споменик на културата, изјави Каракачанов.

Сподели.