Холанѓаните веќе нема да молчат: Откриваат какво учество имала Грција во геноцидот во Сребреница

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Дваесет години од геноцидот во Сребреница и страшен масакр на силите на четничкиот агресор невини цивили. Денес, 20 години подоцна, многу жртви сè уште непронајдени и се водат за исчезнати ни погребани, а криминалците кои извршиле геноцид, сеуште се на слобода. Не сите, но добар дел од нив. Холандските власти одлучија дека повеќе не сакаат да молчат за настаните во Сребреница, па објавија документ за јавноста од 7.000 страници. Посебен акцент е ставен, верувале или не, на Грција! Имено, Холанѓаните имаат документација која докажува дека Грција во 1994 година и 1995 година била државата која испратила оружје и муниција на војската на босанските Срби. Покрај тоа, Холанѓаните открија неколку морбидни детали за вмешаноста на Грција во геноцидот Сребреница. Тим од околу 100 волонтери од Грција учествувале во борбите за Сребреница, како и масакрот и геноцидот што следеа по падот на “ОН заштитената зона”. Холанѓаните, исто така, имаат аудио запис во кој обвинетиот воениот криминалец Ратко Младиќ ги информира подредените дека “по падот на Сребреница над градот ќе се вее српско и грчкото знаме ” и како ” треба да се снимаат што прават и да испратат снимки до браќата во Грција”. Грција е исплашена од страшната економска криза во последниве денови, а државата се соочува со банкрот. Казна?

– стои во веста објавена од cikportal.com

Сподели.