Германскиот нобеловец го запрепасти светот – ЕВЕ ОД КАКВА ИСХРАНА СЕ ДОБИВА РАКОТ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во 1931 година германскиот научник Ото Хајнрих Варбург (1883-1970) ја доби Нобеловата награда за пронаоѓање на основната причина за ракот. Д-р Варбург откри дека ракот е резултат на антифизиолошки начин на живот.

Со антифизиолошки начин на исхрана (претежно кисела храна) и физичка неактивност, телото создава кисела средина со слабо снабдување со кислород.

Клеточната киселост го поместува кислородот, а недостатокот на кислород во клетките создава кисела средина.

Д-р Варбург рече: „Недостаток на кислород и киселост се двете страни на истата паричка: ако ја има едната, ќе ја има другата“.

Ако имате премногу киселост, автоматски ќе имате недостаток на кислород во вашето тело; ако ви недостасува кислород ќе имате кисело тело.

„Ако на здравата клетка и одземете 35% кислород, може да го претворите во клетка на рак за само два дена“, тврди д-р Варбург. „Сите нормални клетки имаат апсолутна потреба за кислород, но клетките на туморот можат да живеат без него. Тоа е правило без исклучок “.

Туморските ткива се кисели, додека здравите се алкални
Во својата работа „Метаболизам на тумор“, д-р Варбург покажа дека сите канцерогени форми исполнуваат два основни услови: киселост во крвта и хипоксија (намалена количина кислород).

Откри дека клетките на туморот се анаеробни (не дишат кислород) и дека не можат да преживеат во присуство на високи концентрации на кислород.

Туморските клетки можат да преживеат само со помош на гликоза и во средина без кислород.

Затоа, ракот не е ништо друго освен одбранбен механизам, кој нашите клетки го користат за да преживеат во кисела средина без присуство на кислород.

Здравите клетки живеат во алкална средина полна со кислород, што овозможува нивно нормално функционирање. Туморските клетки живеат во кисела средина сиромашна со кислород.

Киселоста и алкалноста на организмот зависи од храната
По завршувањето на процесот на варење, храната, во зависност од нејзиниот нутритивен профил, создава услови на киселост или алкалност во организмот. Едноставно кажано, алкалноста на телото зависи од тоа што јадеме.

Киселата или алкална состојба се мери на PH скала од 0 до 14, каде што 7 е неутрална зона. 0 до 7 е кисел, а од 7 до 14 е алкален.

За да можат нашите клетки успешно да функционираат, тие треба да имаат малку алкална pH вредност, нешто над 7.

Кај здрава индивидуа, pH на крвта е помеѓу 7,40 и 7,45. Крвта постојано се саморегулира за да не падне во метаболна киселост. Сепак, некои намирници ја закиселуваат крвта и го загадуваат организмот.

Храна што го закиселува организмот:

-Рафиниран шеќер и сите негови деривати. Тоа е најлошо од сите, бидејќи нема протеини, масти, витамини или минерали, само рафинирани јаглехидрати, кои ја оштетуваат тироидната жлезда.

Неговата pH вредност е 2,1 (многу кисела).
-Месо (сите видови)
-Производи од животинско потекло – млеко и сирење, павлака, јогурт, итн.
-Рафинирано сол
-Рафинирано брашно и сите негови деривати како тестенини, колачи, бисквити итн.
-Леб
-Маргарин
-Кофеин
-Алкохол
-Тутун
-Целокупно индустриски обработена и конзервирана храна, која содржи конзерванси, вештачки бои, ароми, стабилизатори итн.
-Антибиотици и воопшто сите лекови

Храна што алкализира:

-Целиот суров зеленчук. Некои се кисели по вкус, но тие се менуваат во телото и стануваат алкални.
-Овошје. На пример, лимонот во тулот има многу висок степен на алкалност. (Немојте да бидете измамени од неговиот многу кисел вкус).
-Бадеми. Тие се многу алкални.
-Цели зрна: Единствено алкализирачко жито е просото. Сите други житни култури се малку кисели, но за идеална диета е потребен и одреден процент на киселост, па затоа треба да јадете и некои житарки. Сите житни култури мора да се јадат варени.
-Медот има многу висока алкалност.
-Хлорофил. Зелените растенија содржат хлорофил, кој е многу алкален.
-Вода. Важна е за производство на кислород. Бидете секогаш добро хидрирани, пијте вода со мали голтки во текот на денот.
-Вежбање – помага во одржување на алкалноста на организмот, бидејќи обезбедува кислород на целото тело. Седечкиот начин на живот го уништува животот.

Хемотерапијата ја влошува киселоста на телото
Хемотерапијата го закиселува организмот до тој степен што мора да посегне по алкалните резерви на телото, со цел да се неутрализира киселоста со жртвување на минерали (калциум, магнезиум, калиум) вградени во коските, забите, екстремитетите, ноктите и косата.

Од таа причина, забележуваме промени кај луѓето кои примаат хемотерапија, вклучително и опаѓање на косата.
Другите лекови исто така ја влошуваат киселоста на телото, па затоа треба да се избегнуваат што е можно повеќе.

Точна pH вредност
За правилно јадење, обезбедете си алкална диета од 60% и избегнувајте претежно кисели производи, како што се газирани пијалоци, слатки, брза храна.

Не ја злоупотребувајте солта и користете ја што е можно помалку.

Ако сте болни, идеално е вашата диета да биде 80% алкална.

Ако имате рак, советот е да го алкализирате вашето тело што е можно повеќе. Ова може да го постигнете со помош на храна, физичка активност, избегнување на стрес и дополнително внесување на хлорофил.

Стручни мислења
„Сите таканаречени природни смртни случаи не се ништо друго освен крајната точка на заситеноста со киселина на телото“, изјавил Џорџ В. Крил, еден од најпознатите хирурзи во светот.

„Не се важни безбројните имиња на болести, туку фактот дека сите тие произлегуваат од главната причина: премногу киселост во организмот. – д-р Теодор А.Бароди, автор на книгата „Алкализирај или умри“(“Alcalize or Die”) :

„Зголемената киселост на организмот е причина за сите дегенеративни болести. Ако има нерамнотежа и телото почнува да складира киселост и токсини во поголема мера отколку што може да лачи, тогаш се јавуваат болести “- д-р. Роберт О. Јанг.

Извор: Попара

Сподели.