Денеска се одбележува св. Јован Крстител

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Денеска според верскиот календар се одбележува св, Јован Крстител, празник кој секоја година се одбележува на 11. септември.

Во народниот говор се овој празник среќава под различни имиња и тоа: Св. Јован Сеч иглав, Св. Јован Отс ечен, Св. Јован Опс ечен итн.

Значењето на Свети Јован Крстител неговиот голем култ воопшто во христијанскиот свет оставил значајни тpаги и во традицијата на македонскиот народ.

Останало забележано дека на овој ден луѓето не јаделе ни лубеница, домати, црвено грозје и други продукти со црвена боја што потсетувале на кpвта на светителот.

Сподели.