Д-р Стојковиќ одговори: Како делуваат и која вакцина е најдобра?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Српскиот молекуларен биолог д-р Оливер Стојковиќ одговори на најважните прашања во врска со вакцините против ковид 19.

Иако вакцинацијата и усогласеноста се единствениот начин да се запре пандемијата што однесе скоро три милиони животи ширум светот досега, има и луѓе кои се уште не се решиле на овој чекор поради недоволно информации.

Основен и најважен критериум за избор на вакцина треба да биде нејзината достапност, вели д-р Стојковиќ.

“Науката успеа да направи повеќе вакцини дури и во време кога земјите беа во карантин, кога науката беше скоро осакатена. Тоа зборува за нејзината моќ, а не за недостатоците”, рече д-р Стојковиќ, кој предава генетика на Медицинскиот факултет .

Тој детално објасни како „работи“ вакцината, вклучително и онаа што ја примил самиот тој. „Една група на вакцини, вклучувајќи ја и онаа што ја примив,„ Синофарм “, содржат умртвен ковид,оа е најкласичната вакцина изградена врз основа на најголемиот број вакцини што сме ги примиле досега “, рече тој.

„Вториот вид се оние кои содржат само одредени компоненти на вирусот, не целиот вирус, туку протеинска компонента што може да предизвика имунолошка реакција, но не и болест. Тие се синтетизираат, прочистуваат и потоа се инјектираат во мускулите на една личност, а потоа лицето реагира на тој протеин и развива антитела. Тој не може да добие симптом на болеста, туку само реакција на вакцината. Вакцините се познати, искуствено ефикасни и безбедни.

Третата група се оние направени на вирусен носач, кои користат вирус што нема да предизвика штетно дејство во нашата земја, но во него е вметната низа што ќе ги натера нашите клетки да произведуваат овој специфичен протеин. Овие се” Спутник V “и” Астра Зенека “, засновани на аденовируси кои не напаѓаат луѓе, не можат да предизвикаат болест, но вирусот е генетски модифициран за да се направи коронален протеин, на кој правиме антитела.” вакцините, тие се највозбудливи од моја перспектива. Тие не содржат ништо друго освен молекуларни упатства за производство на коронавирусни протеини “, рече тој.

Сподели.