53 новозаболени од Ковид-19

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Во Куманово уште трае надзорот за пропустот со владиниот врв и позитивниот локален кризен штаб, во битолската болница не е утврден пропуст со пациентот позитивен на Ковид-19.

Во Куманово 9 нови потврдени случаи, во Прилеп 9 новозаразени, Штип го нема во извештајот и нема нов пациент позитивен на Ковид-19, но затоа главниот град се врати на првото место по потврдени случаи на дневно ниво со 13 нови пациенти. Во Велес се потврдени 12 нови случаи, а таму е проширен кластерот од еден голем маркет – од каде се заразени 3 продавачки и 4-члено смемејство на една од нив. Нов град на мапата е Македонски Брод каде се потврдени двајца позитивни пациенти, а претходно тамошен лекар кој е од Прилеп беше заразен. И Демир Хисар е ставен на листата откако еден битолски пациент е префрлен во таа графа. 25 пациенти се излекувани, и нема починат пациент во дневниот пресек.

На скопската клиника за онкологија е утврдено дека уште двајца лекари се заболени со што вкупно на оваа клиника бројот на заболен персонал се искачи на 5. Директорот на клиниката Нино Васев телефонски ни изјави дека мерките и протоколите се почитуваат, а здравствените работници се целосно заштитени. Епидемиолошките анкети треба да откријат како заболеле петмина вработени на онкологија и дали вирусот меѓу нив се ширел во болнички услови, каде лежат најтешките пациенти во државата.

 

Сподели.